onsdag 23 april 2008

Vårbilder i skallen

Jag har blivit kameralös men har fångat en massa bilder i huvudet idag.

Den första vårbilden är alla getterna och deras killingar som rymt till den stora stenen på andra sidan vägen tidigt på morgonen. Nu börjar de känna att lite bete skulle sitta fint!

Sen alla killingar som rejsar runt i hagen när getterna sprungit iväg till sin mjölkning.

Min dotter Saga visar vårens första fiskmås som flyger mot en blå himmel...och jag blir så stolt över att 6-åringen kan fågelarten!

Solen värmer och en varm vind smeker kinden och vi är ute och jobbar hela dagen.

Jag skottar ut en del av ströbädden från getterna för att komma åt att stänga en dörr som stått öppen hela vintern. Den rykande blandningen av getbajs, hö och halm lägger vi i en fin bädd som ska bli varmbänk. I år ska jag inte sakna borccoliplant, tidig persilja, dill och annat gott man kan driva upp i den.

I backen där jag krattade fint häromdagen sticker redan små brännässelskott upp -mums!

Vi grillar korv ute på gården och äter vår middag i solen.

Sädesärlan trippar runt på gården.

Getterna ligger i backen i hagen och gonar sig i solen hela eftermiddagen, även killingarna tar det lugnt.

Jag ser små små rödklöverplantor som börjat skjuta skott.

Klara plaskar lycklig runt i vattenpölen med sina nya höga stövlar.

Korna står och stirrar rakt in i jordkällarväggen och det hörs skumma skatljud därifrån. Jag smyger dit och får se en Sparvhök som slagit en Skata. Nu kämpar de mot varandra men sparvhöken verkar ha kommit på en ny avlivningsmetod: dränk den i en lerpöl.

måndag 21 april 2008

Vårfåglar

Igår när jag körde söderut längs älven såg jag flera nya fåglar för detta året. Tofsvipan svävade upp lätt framför bilen i Imäs, där gick också några Storspovar och spatserade.



Bilden är lånad.

Efter Sollefteå seglade någon rovfågel upp troligtvis en Ormvråk. Stax därefter såg jag en flock skrattmåsar sitta och kalasa på en åker. På hemvägen från vallhundsträningen i Viätt såg jag Sparvhök. Man har aldrig tråkigt som fågelskådare!

lördag 19 april 2008

Ett myller av killingar


Dessa sötingar, deras mammor och ca 60 kompisar var ute och sprang på gården i morse när vi vaknade. Getterna kom nr vi lockade med en hink med korn men småttingarna studsade runt på skarsnön. Vår eminente border collie Jack klarade dock upp situationen. Dirigerad av mej fick vi in de små yrvädret buntvis.

torsdag 10 april 2008

Djur i snö


Snön har vräkt ner i två dygn. Allt som började komma fram är hopplöst övertäckt igen. Men det är vackert med detta vita fluffiga. Jag tog med kameran på morgonens arbetspass.




Här väntar getterna på att få släppas tillbaka från "efter mjölkningsfållan" till killingarna och höet.


Så kommer de iväg. Vallhunden Jack håller koll på att ingen halkar efter på egna äventyr.

En ettårsstut ute i snön.

måndag 7 april 2008

Vårfåglar

Igår vaknade jag av tranorna och sen sjöng två starpar på gården. Idag snöar det och alla vårfåglar har gömt sig. Bilden är stulen mha Google..

lördag 5 april 2008

Mobilkameratest




Jaha jag trodde jag skulle hålla mej feberfri idag men nu sköt termometern upp i 38 grader igen! Så här ser jag ut då: Bilden visar nog rättvisa trots att Bert i Luleå tycker att kameran på denna mobil är värdelös.




Getterna ser dock starka och friska ut när de rusar iväg till den andra kornutfodringen idag. De får kraftfodret i mjölkningshuset 100 meter från vinterhagen. Där mjölkas och äter de två gånger om dan nu fast jag är för sjuk för att orka ta hand om mjölken. Det krävs bl.a. en rejäl byggstädning innan mejeriet kan tas i bruk igen.

Våren har gjort en riktig framryckning den här veckan när jag legat utslagen. Titta barmarken är framme för första gången. Men några vårtecken i form av gröna små skott hittade jag inte utom det som hållit sig grönt under snön hela vintern.