fredag 17 april 2009

Ost ost ost

Nu satsar jag på att göra opastöriserade ostar. De pastöriserade är ju också goda med dessa når riktigt kulinariska höjder. Opastöriserat är dessutom mycket roligare att jobba med i mejeriet, ostkornen blir mycket bättre. Men detta innebär att jag måste göra ost varannan dag för att mjölken ska duga så det blir inte många dagar över till annat.Igår fick jag hjälp med att fixa till jordkällaren till ostlager så i sommar blir det en till riktigt traditionell ost från Meåfors - "Källarlagrad getost". Nu ska jag ut genom blåsten och se om mjölken värmts upp lagom till ystning.

9 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

MMMMM! Snålvattnet rinner i mungiporna på mig. Också lite fikonmarmelad till!
mvh R

Caprifool sa...

Det är så spännande att se vad för vildmögelflora man har i sin källare. Här hemma vart det klart över förväntan. Menne....jag sneglar ju lite avis på de med rött mögel. Och det vackra gula. Ingen källare är den andre lik. Och det är just det som gör den källarlagrade så unik. Jag håller tummen!

Anjas Hill sa...

Så synd att jag har svårt för getost för det låter så gott ;)!

mvh, Anja

Torparfrun sa...

Välkommen hit Caprifol! Vi har haft ost i vår källare förut också. Då fick vi vit/brunt mögel på dem. Goda var de. Jag har sett vacker källarlagrad getost i Jämtland som lyste tegelröd.

Elisabet. sa...

Man får ta omvägen förbi ostfabriken när vi åker hemöver i sommar ...?

Å, så härligt det skulle vara att kunna köpa ost som en bloggerska har gjort!

Caprifool sa...

Men åh Anja, det finns så många olika getostar. Allt från milt finstämda smakupplevelser till magstarka ostar för de mer modiga :-)Sista siffran jag hörde var nog runt 600 sorter. Det svåra med att hitta "sin" sort, är att hitta en butik med ett rejält utbud. En getost är en getost enligt många. Och även uppköparna tenderar nog till att köpa in det dom känner till. Men jag hoppas, att ostkulturen får ett uppsving och den bredd den förtjänar även här.

Torparfrun, jag tackar för möjligheten! Om respengar och en avbytare skulle infinna sig en dag. Ja, då blir det nog en ostresa norrut.

Anonym sa...

Anja!

Jag som smakat förr i tiden och nuförtiden: Tidigare tyckte jag att getost smakade get, nu tycker jag att den bara smakar god ost, kulturerna i ostarna gör alla ostar dessutom individuella. Jag vill också hänvisa till "Caprifols" inlägg!
Barbro

Eva H-höjden sa...

ÅÅå vad gott!!! Jag har fått prova sånt gottis i Västra Götaland... och det passsar med den osten till allt!
Vad synd att du finns så långt från Stockholm! Nu får man nöja sig med att drömma...

Torparfrun sa...

Eva H-höjden och andra: Min ost åker ner till Stockholm nu och då med mor och far som bosatt sig i Sollentuna. Vill någon ha ost så kan det förmedlas via dem.