onsdag 2 juli 2008

Kulinarisk insamling

Nu har den blommat ett tag. Vita eller rosaskimrande skira blommor med dilliknande stödblad. Några blomställningar har påbörjat frösättningen. Snart blir fröerna brunrandiga. Då är det dags att plocka dem. Med en hink och sax går jag över betesmarkerna och klipper försiktigt ner fröställningarna rakt i hinken. Om man plockar dem faller de flesta fröerna av. Inne häller jag ut allt i ett stort degkar som får stå i fönstret så fröerna kan mogna färdigt i solen och torka. När de blivit svartrandiga så kan man knapra i sig dem med pärlsocker (bra efter kålrätter för att motverka gasbildning) eller smaksätta bröd eller bakverk med. Gott även direkt i kålsalladen.
De flesta har nog redan listat ut att det är kummin som jag beskrivit. Men hur många visste att den kan plockas in till krydda så lätt från våra ängar?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Är det kummin bästa frun så gåtfullt talar om? Låter i varje fall som en exotisk godis/meducin ;))!
Pärlsocker lär knastra härligt bland blomberna;))!

Ha det gott i ditt paradis! mvh, Anja

Miialainen sa...

Gud vilken fin sommarbild. "Bara sverige svenskt kummin har".. Hmm det är något speciellt med sverige på sommaren.

Torparfrun sa...

Miia : Japan måste väl vara rätt fint på sommaren också.